Member-only story

Kodumun Kalitesi

Evren Tan
4 min readDec 8, 2024

--

Software Crafting (Türkçe çevirisi Yazılım Zanaatkarlığı diyebiliriz) temel prensipleri üzerine “Kodumun XYZ’si” şeklinde bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim ilk yazım “Kodum mu Kodum” (yani Code Ownership) yazıma gelen yorumlardan sonra ve bu amaçla ikinci Türkçe yazımla karşınızdayım.

Bu yazıda “Kodumun Kalitesi” (Code Quality) üzerine kendi deneyimlerime göre gerekli prensipleri yazacağım. Yine, yorumlarınızı yazıyı okuduktan sonra ya da okumadan da iletişim adreslerime iletebilirsiniz.

Software Crafting Manifesto’sunun bir maddesi de;

Not only working software, but also well-crafted software

Yani sadece çalışan bir yazılım teslim etmeyelim yazılımcılar olarak, ama aynı zamanda usta işi bir zanaat ortaya çıkaralım, yani kaliteli bir çıktı verelim.

AI ile Oluşturuldu

Bu anlamda da “Kodumun Kalitesi” aslında yazılım geliştirme süreçlerinin başarısında en önemli maddelerden biridir. Okunabilirlik, sürdürülebilirlik, düşük hata oranları (herhalde kimse sıfır hata demiyordur!), kolay bakım, kodun yatayda ve dikeyde kolay genişleyip daralabilmesi kaliteli kodun temel unsurlarıdır.

Peki kodumun kalitesini nasıl sağlarız? Ne gibi prensipler takip etmemiz gerekiyor?

Yazının bundan sonraki kısmında kendi deneyimlerime göre neler yapmalıyız kodumun kalitesini arttırmak için bunlara değineceğim. Herhangi bir araç ismi vermeyeceğim ki reklam olmasın, zaten siz başlıkları okuduğunuz anda günlük hayatta kod yazarken kullandığınız araçlar aklına direkt gelecek.

Birim Testler / Unit Tests

Hahahahaha, ilk madde olarak hepinizin tabii ki beklediği birim testler, yani unit test :)

Kaçış yok, boşuna uğraşmayın arkadaşlar herkes birim testini yazacak!

Yazılımcılar olarak hatta zanaatkarlar olarak teslim ettiğimiz çıktının çalıştığından ve uzun süre çalışacağından ve gerektiğinde kolay bir şekilde müdahale edilebileceğinden emin olmamız gerekiyor değil mi? Peki, bunun temel aksiyonu ne? Kontrol etmek yani test etmek!

O zaman yazdığımız kodun fonksiyonelitesini en başta biz kontrol etmeliyiz, ve bunun için de birim testlerimizi yazmalıyız. Unutmayalım, birim testleri bir kod sıfırdan başlarken yazmak en kolayıdır, en başta yazmayıp…

--

--

Written by Evren Tan

Software Crafter | VP of DevOps at Pointr | Community Lead of Türkiye Java Community | Java & DevOps Enthusiast | Sailor | Oliver Farmer

No responses yet

Write a response