Member-only story

Kodum mu Kodum

Evren Tan
3 min readDec 3, 2024

--

Bu yazı, yazdığım ilk Türkçe yazı olma özelliğini taşıyor. Daha önce İngilizce yazılar yayınlamıştım, ancak bu kez yazılım alanına başlayacak genç Türk yazılımcılara daha rahat ulaşabilmek için dilimizde yazılım alanında önemli bir konuyu ele almak istedim.

AI ile Oluşturuldu

Bu yazımda yazılım dünyasında bence sıkça göz ardı edilen, ancak büyük öneme sahip bir kavramı tartışmaya açacağım: Kod Sahipliği (Code Ownership)

Yazının başlığı seçerken özellikle iki noktadan ilham aldım;

  • Kod sahipliğini nasıl üstüne basa basa belirtebilirim
  • Çok sevdiğim ve sürekli kendini geliştiren sevgili Furkan Şahin Kulaksız’ın “Kodumun …” yazı dizileri. Furkan’ın yazılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Kod Sahipliği Nedir?

Öncelikle kod sahipliği tanımını ele alalım. Sahiplik denilince aslında genelde tekil bir kavram düşünülüyor ama kod için de bu geçerli değil, hele ki zamanımızda karmaşık sistemleri kodlayan yazılımcılar olarak küçük ya da büyük ekipler içinde çalışıyoruz. Hiçbir yazılımcı “süper kahraman” değildir!

Uzun lafın kısası; kod sahipliği, yazılım ekiplerinde bir kod parçasının kime ait olduğunu ifade eder. Bu, bireysel bir kişi, bir ekip ya da tüm organizasyon olabilir. Kod sahipliği, yazılımın sürdürülebilirliği, kalitesi ve ekibin verimliliği açısından kritik bir kavramdır.

Ayrıca, Software Crafting Manifestosu’nda geçen dört kavramı gerçekleştirebilmek için kod sahipliğini iyi tanımlamak ve hayatta tutabilmek gerekiyor.

Kod Sahipliği Neden Önemlidir?

Kod sahipliğinin önemini kavramadan kaliteli bir çıktı çıkarmak bence çok mümkün değil. Ben dört maddede özetlemeye çalıştım. Bu maddeler doğal olarak daha fazla ve sizin için önem noktalarını bana yazı sonundaki kanallardan lütfen iletin ki kendini geliştiren bir başlık olsun, hem de yazıyı sahiplenelim :)

  • Sorumluluk Bilinci: Kod sahipliği, koda olan bağlılığı artırır. Sahiplik hissi, ekibin koda daha fazla özen göstermesini sağlar. Sahip olduğunuz bir şeyin gelişimi için daha çok kafa yorar, daha çok sorumluluk bilinci oluşturur.
  • Bilgi Paylaşımı: Sahiplik, bilgi birikiminin adil bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Tek bir kişinin “süper kahraman” haline…

--

--

Written by Evren Tan

Software Crafter | VP of DevOps at Pointr | Community Lead of Türkiye Java Community | Java & DevOps Enthusiast | Sailor | Oliver Farmer

Responses (1)

Write a response